Австралия
Жанр: приключенска драма
Режисьор: Baz Luhrmann



(Всички снимки са заимствани от интернет)

     Филмът е пуснат по екраните в диапазона от 26.11 до 26.12.2008г. (в зависимост от държавата). В главните роли са: Nicole Kidman (лейди Сара Ашли), Hugh Jackman (Дроувър), Brandon Walters (Нола), David Wenham (Нийл Флетчър) и др.
 
     Сюжетът се развива между 1939г. и 1942г. Лейди Сара Ашли пристига в Австралия, за да продаде фермата за добитък на съпруга си и заедно да се приберат в Англия. Когато пристига на място обаче разбира, че съпругът ѝ е бил убит от абориген. Или поне такава е мълвата. Оказва се, че всъщност един от работниците на лорд Ашли- Нийл Флетчър го е убил, за да може той да стане собственик на фермата. За щастие лейди Ашли бързо се ориентира в ситуацията и взема нещата в свои ръце. Като цяло тя е изключително силна жена, която не се поддава на статуквото, а се бори за това, в което вярва, колкото и налудничаво да е.
 
     За мен филмът е съставен от 2 части. В първата част лейди Ашли, заедно с Дроувър и останалите служители на фермата, закарват цялото стадо говеда, за да ги продадат на армията в Даруин. Тази продажба позволява на лейди Ашли да стегне фермата и да заживее там заедно с Дроувър, Нола и останалите работници. Също така продължава бизнеса на съпруга си. По време на това приключение има доста опасности, но не могат да се сравняват с опасностите от втората част на филма.
 
     Във втората част на Дроувър заминава за дълго време, което лейди Ашли не одобрява. Най- малкото, защото Флетчър я притиска да продаде фермата като заплашва най-близките ѝ хора. Като цяло Флетчър е абсолютния злодей в историята, тъй като е воден от злоба, алчност и манипулации. Служи си с измама и е невероятно коравосърдечен дори към собствения си син- Нола. В същото време е изключително нарцистичен и смята, че трябва да получи всичко, което иска. Независимо от цената.
 
     В тази част е представена и страшната картина на войната. Загиват хиляди невинни. Вижда се ясно картината на расизма и слабостта на обществото. Когато Даруин е бомбардиран от японците, всичко изглежда загубено. Флетчър е уредил Нола да бъде заточен на острова на мисионерите, заедно с други деца от различни раси. Дроувър е някъде из континента, пренасящ добитък за армията. А лейди Ашли е в една от бомбардираните сгради. В крайна сметка упоритостта на лейди Ашли и Дроувър показват на света, че има нужда от промяна...

Comments

  1. Оо, харесвам този филм! Гледах го преди години. Има хубави послания. Прегръдки! 💕

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog