Silver skates
Жанр: исторически, романтичен, приключенски
Режисьор: Michael Lockshin



(Всички снимки са заимствани от интернет.)

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=E8knOLmVC2w 

     Трейлърът е на руски, но в Netflix може да гледате филма а английско аудио.

     В главните роли: Fedor Fedotov (Матвей), Sonya Priss (Алиса), Yuriy Borisov (Алекс), Kiril Zaytsev (Аркадий) и др. Филмът за пръв път е представен на публиката през октомври 2020г. по време на Московския интернационален филмов фестивал. Сюжетът е вдъхновен от „Ромео и Жулиета” и е базиран на американската новела „Hans Brinker, or the Silver skates” от Mary Mapes Dodge.

     Филмът представя живота в Русия в началото на 20.век. Ясно личат различните слоеве на обществото. Представена е красотата на Санкт Петербург по време на приготовленията за Коледните празници. Реките са замръзнали и са превърнати в коледни пазари. Но някои от посетителите не се интересуват само от красивите сергии... 

     Матвей е доставчик в сладкарница, който е уволнен заради това, че е забавил доставка. Забавянето не е по негова вина, а заради това, че улиците са затворени за минувачи, тъй като минава каретата на министъра. Матвей живее заедно с баща си, чиято работа е да пали фенерите по улиците вечер. За съжаление той е болен от туберкулоза, а лечението му е много скъпо. Поради тази причина Матвей се съгласява да стане част от банда джебчии. Покрай тези бандити се запознава с Алиса.

     Алиса е дъщерята на министъра. Тя е красива и елегантна, но и е много различна от висшестоящото общество. Иска да учи в университет и страстта ѝ е химията. За съжаление в онези времена все още е било трудно за жените да преследват мечтите си. Алиса не може да учи в университет, защото баща ѝ не я пуска. Вместо това е решен да я омъжи. Това допълнително подклажда решителността на Алиса да напусне дома си и да преследва мечтите си.

     Бъдещият съпруг на Алиса е Аркадий, който е ръководителя на специален отряд полицаи, чиято цел е залавянето на групата джебчии. Успяват да им устроят засада, но момчетата са по-добри и успяват да се измъкват. В крайна сметка обаче биват открити и по-голямата част са убити или заловени.

     След доста трудности, Матвей и Алиса все пак успяват да се спасят от суровото време и обстановката в Русия. След време бащата на Алиса е готов да приеме промените на 20.век и успява да убеди дъщеря си да се върне в Русия. Там тя е професор по химия и предава знанията си на други жадуващи за образование жени. 

Comments

Popular posts from this blog